Podium-Horizon-logo
De Japanse kunst van het repareren

Kintsugi Workshop

Leer de Japanse kunst van het repareren en duik dieper in de wereld van veerkracht en herstel.

Lara van Galen ontwikkelde een workshop naar aanleiding van haar helende kunstproject VOLTOOIDHERSTELDETIJD. Ze vertelde in een korte inleiding en aan de hand van de kunstwerken over dit project, de achterliggende filosofie en haar eigen ervaringen. Tijdens deze workshop, in zowel Podium Horizon als De Nieuwe Reiger, repareerde we in twee uur een gebroken tegeltje. Daarna lijmden we de scherven aan elkaar en herstelden we de barsten met goud. Terwijl we dit deden praatten we over trauma, veerkracht, herstel en eigenwaarde.

Na de workshops kregen we mooie reacties van de deelnemers. Er was echt sprake van een diepliggende verbinding. Er kwam een mooie dialoog op gang terwijl stiltes er ook mochten zijn. Busra Duran, student Social Work aan de HvA had eerst gedacht dat ‘Alle deelnemers van de workshop dezelfde tegels zouden maken, maar het eindproduct van alle deelnemers was heel verschillend.

Het bleek onmogelijk dezelfde tegeltjes te hebben aan het eind van de workshop. Net als bij de tegels kunnen we soms op dezelfde plaats met dezelfde hamer worden geslagen, maar breken we op verschillende plaatsen. Het is zoals leven. We kunnen dezelfde problemen/trauma’s hebben met anderen, maar de manier waarop we ermee omgaan is heel individueel. Daarom kunnen we veel van elkaar leren hoe met onze problemen om te gaan. Dat heb ik tijdens deze workshop geleerd.’

Data

Oktober 2023
kintsugi workshop podium horizon